Primer any d'impuls de la Indústria 4.0 a la Riera de Caldes

Ara fa un any que l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, amb el suport de la resta de municipis de la Riera de Caldes, va començar a treballar entorn de la indústria 4.0 amb el projecte Indústria: Futur 4.0 a la Riera de Caldes, subvencionat pel SOC en el marc dels Projectes Innovadors i Experimentals. Amb la finalitat d’impulsar la fabricació digital, i altres tecnologies 4.0, es va obrir l’espai SPMakers situat a la planta baixa de l’edifici CREVE de Santa Perpètua.


L’equipament, gestionat per una professional especialitzada, disposa d’impressora 3D de tecnologia DPF, de talladora làser i de vinil, d’escàner 3D, de fresadora digital, de dotació informàtica i de programari.


S’han desenvolupat diferents i variades actuacions, des de la divulgació i demostració del potencial de la tecnologia digital, a accions formatives d’iniciació i d’especialització en diferents àmbits (disseny 2D-3D, fabricació additiva-subtractiva, tecnologia làser...) i el suport a la realització de projectes de fabricació digital. Durant aquest primer any de funcionament han participat 313 persones, i s'han realitzat un total de 49 projectes que han consistit en el disseny d'un producte en 2D i 3D, i la fabricació en qualsevol de les tecnologies de què disposa l'espai.


Una altra línia d’intervenció que s’està realitzant és la iniciativa Task Force 4.0 que consisteix en un assessorament i acompanyament especialitzat a les empreses del territori. La finalitat és acompanyar-les en el procés de reflexió estratègica sobre els canvis a introduir per a realitzar la transformació cap a la indústria 4.0. i poder definir a continuació un primer projecte que doni inici al procés de canvi. Per donar suport a la implantació tecnològica es posa a disposició de les empreses participants d’un banc d’empreses tecnològiques 4.0 que disposen d’un know how i de la solvència tècnica necessària en qualsevol de les tecnologies emergents.


Durant aquest primer any s’han efectuat 3 workshop amb l’assistència de 47 empreses del territori de les quals 13 han participat en els assessoraments especialitzats Task Force 4.0, i 5 empreses han utilitzat els serveis del Banc d’empreses tecnològiques 4.0. El projecte segueix endavant amb la col·laboració de la CIM-UPC i del Centre Metal·lúrgic, col·laboradors especialistes en fabricació digital i en l’acompanyament en la implantació de les tecnologies 4.0 a les empreses, respectivament. A l’espai SPMakers hi ha programades activitats de reciclatge en disseny 2D i 3D, i en fabricació digital. A partir de setembre, i com a novetat, s’han programat activitats formatives sobre realitat virtual i augmentada.


Aquest espai està a disposició de totes aquelles empreses, persones autònomes i professionals interessats a realitzar prototips de peces en impressora 3D, fresadora digital o talladora làser. L’horari d’aquest equipament és de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores i de 16.30 a 19.30 hores, tot i que cal demanar cita prèvia a través del web https://industria40.rieradecaldes.com/espai-spmakers.html.