Alstom participa al programa Sharework que combina el treball humà i el de robots industrials

La planta d'Alstom situada a Santa Perpètua de Mogoda formarà part del projecte europeu Sharework, que pretén explorar un nou sistema intel·ligent per afavorir la col·laboració entre robots i treballadors dintre de la indústria. Aquest projecte vol integrar la robòtica amb el treball humà d'una manera segura, afavorint l'ergonomia i perseguint l'objectiu de millorar les condicions de treball dels operaris.


El projecte funciona a partir d'un software format per 14 mòduls tecnològics que proporcionen al robot d'una intel·ligència que li permet treballar cooperant amb els operaris sense que hi hagi necessitat de barreres físiques de protecció, ja que el sistema és capaç de comprendre l'entorn i les accions humanes i fer una previsió de futur. D'aquesta manera, "s'afavoreix la col·laboració entre les dues parts, es millora l'ergonomia dels operaris i augmenta la producció", com explica el tècnic del projecte i responsable de Robòtica Col·laborativa de la Unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat, Néstor García.


Abans de la implantació en les indústries s'han realitzat proves del sistema Sharework als laboratoris d'Eurecat a Cerdanyola del Vallès i d'altres països d'Europa que també participen en el projecte. Un cop passades totes les proves inicials, el projecte es traslladarà a 4 indústries (Alstom, Seat, Goizper i Cembre) on es començarà a treballar conjuntament amb els robots. Gràcies a la col·laboració d'aquestes empreses, el programa Sharework es podrà provar en quatre escenaris industrials diferents; el sector de l'automoció, el ferrocarril, el metall i la fabricació de béns d'equip.


Veure fitxa de l'empresa