Electra Caldense impulsa la primera comunitat energètica d’autoconsum de règim obert a Catalunya

L'empresa de Caldes de Montbui ha impulsat, mitjançant la seva filial Elecsum, un projecte pioner gràcies al qual es pot gaudir de l'estalvi que ofereix l'autoconsum fotovoltaic sense haver d'instal·lar plaques solars a la teulada de cada veí: la Comunitat Energètica Can Forns. 


Es tracta de la primera comunitat energètica d'autoconsum de règim obert i que no requereix inversió ni pagament d'accés per beneficiar-se dels avantatges que suposa consumir energia verda de proximitat, disposant d'una planta de producció fotovoltaica. Per què diem que és pionera? Hi ha 3 trets principals que diferencien aquesta iniciativa de la resta:


En primer lloc, la comunitat és oberta a clients particulars i empreses que estiguin situats en un radi de 500 metres al voltant de la planta de producció. No hi ha cap cost d'alta i Elecsum assumeix la connexió física a la planta. Cada membre de la comunitat pot consumir fins a un determinat nombre de kWs mensuals d'energia neta de proximitat, i la resta de subministrament es realitza mitjançant la xarxa elèctrica general per cobrir tota la demanda. Els usuaris tenen una aplicació (anomenada elecsum app) que els permet fer seguiment i, aquí ve la novetat, els promotors no imposen que aquests membres procedeixin d'una determinada comercialitzadora elèctrica, com sí passa en altres comunitats energètiques d'aquestes característiques.


En segon lloc, Elecsum no cobra cap quota fixa als membres de la comunitat. A més, els usuaris tampoc han de fer una inversió inicial per al lloguer de la coberta, la compra de panells fotovoltaics o la connexió física a la planta.  


La tercera particularitat és que els membres de la comunitat energètica disposen de la mencionada aplicació específica que els permet no només conèixer i monitoritzar el seu estalvi i consum (cosa habitual en aquestes instal·lacions), sino també el de la comunitat energètica a nivell general i el coeficient de repartiment de cada membre que en forma part. 


 Veure fitxa de la companyia.