Forns de pa fabricats per l'empresa Horgipan de Polinyà al World Trade Center de Nova York

Horgipan SL (Hornos Sebastià) és una empresa de cinc treballadors amb seu a Polinyà dedicada a la fabricació de forns de pa artesanals. La crisi de poc els va fer desaparèixer però les noves tendències i la sensibilització respecte al consum de pa els ha permès sobreviure gràcies a l'exportació a Itàlia, França i Amèrica amb un volum de facturació actual d'uns 350.000 euros.
El fundador va ser un empresari i inventor que va començar fabricant forns d'obra amb volta, al carrer València de Barcelona. És ell qui inventa un forn metàl·lic molt innovador en el seu moment, i que l'empresa Horgipan encara ara fabrica, però sempre decorat com un forn dels antics. Als anys 80, el fundador emmalalteix i no compta amb relleu empresarial. És aleshores, quan l'actual administrador i altres companys decideixen tirar endavant amb aquesta activitat. Veuen que el mercat francès té interès en aquest tipus de forn decorat a l'antiga per a col·locar-lo a l'exterior del comerç i que els clients vegin com treuen el pa acabat de fer.
Els anys 90 van ser l'època daurada de l'empresa. Van aconseguir contracte d'exclusivitat a França i van obrir mercat a Grècia.
Exporten pràcticament el 100% de la producció, donat que a nivell nacional l'ofici de forner està morint. Les grans superfícies i cadenes amb el sistema de pa congelat i el mètode de cocció industrial estan acabant amb l'ofici del forner artesà. El que sí fan a Espanya és el manteniment dels forns que en el seu dia van instal·lar, alguns amb més de 50 i 70 anys i que encara funcionen.
L'any 2006 comencen a explorar altres mercats fins a entrar a l'italià. Això serveix de trampolí a l'empresa i ara poden presumir, per exemple, de tenir dos forns instal·lats a la Cinquena Avinguda de Nova York i un al World Trade  Centre. Allà, en un forn de dos metres estan fent 600 kg de farina en tres torns diaris, sempre de cara al públic. En els propers mesos muntaran forns a Los Angeles i a Estocolm.


Veure fitxa de l'empresa