Veus pròpies | Estela Sánchez, Directora general de Dicomol

Dicomol es va fundar l'any 1979 pel Sr. Francisco Sánchez, per donar servei a les reparacions de motlles per a injecció fabricats per altres empreses. Amb el pas dels anys, els clients demanaven també el servei de motlles nous, i per aquest motiu, des del 1983 aproximadament es treballen en aquestes dues línies de negoci, que s'ha vist incrementat en els darrers anys amb un ampli ventall de serveis en solucions industrials entorn del mecanitzat, erosió, taladre, soldadura, disseny, etc.


Coincidint amb la nova etapa de canvi d'instal·lacions el setembre del 2020, Estela Sánchez, que feia 20 anys que desenvolupant diferents tasques dins de l'empresa, va assumir la Direcció General.


Què ens podria dir dels canvis i nous objectius marcats amb el trasllat a l’actual nau de la Llagosta ? Hi ha un reenfocament estratègic de la companyia?


Ja fa anys que des de la Direcció i la Propietat s’estava treballant en la transformació per deixar de ser un “taller” i evolucionar cap a una empresa industrial de serveis, amb un equip humà professionalitzat. El canvi d’instal·lacions i la incorporació de la Unitat Productiva d’una empresa del sector, van permetre consolidar aquest enfocament. Es van definir una sèrie de línies de treball, que van ser:



  • Sectors: diversificar els sectors pels quals treballem, especialment els que requereixen manteniment i reparació en motlles de grans dimensions (fins a 60 Tn).

  • Economia circular: L’impacte ambiental de Dicomol és baix, però tot i així tots podem posar el nostre gra de sorra. Estem treballant en oferir als clients millores en el ús dels seus bens d’equip per tal que l’impacte ambiental sigui el mínim possible i s’aconsegueixi una segona oportunitat a gran part dels seus elements productius. Tanmateix defensem un ús responsable del plàstic, material que darrerament sembla s’ha demonitzat, ja que el problema no es el material, sinó el tractament que em fem les persones desprès de la seva utilització.

  • Col·laboracions: El fet de disposar d'unes instal·lacions de 4.000 m² ens permet realitzar diverses col·laboracions tant amb altres empreses, com per la tipologia d'aquestes. Per exemple, jornades Open Day per mostrar i presentar novetats; oferiment de Pop Corners on certes marques puguin tenir un ShowRoom temporal; ser membres de Xatic, o també, la vinculació amb els agents formatius de la zona, per a donar al jovent una primera oportunitat d'apropament en la seva aproximació a la indústria i reforçar que la formació professional és una eina fantàstica per al desenvolupament personal, fruit de les vinculacions amb centres formatius com Eurecat, o IES Manolo Huge de Caldes.


Quin és el principal repte que encara la seva empresa actualment?


Actualment els reptes venen donats per les amenaces externes, donat que quan vam visionar el canvi d’instal·lacions era impensable posar com a variables tot el que ha passat en els darrers 2 anys: pandèmia de la Covid, increments de costos de materials, increments costos energètics, manca de matèria prima o conflictes bèl·lics que han canviat la geopolítica mundial i directament, les estratègies productives en diversos sectors i sobretot, per les grans multinacionals.


Alguns problemes els hem patit directament i altres, indirectament, donat que sobretot ha afectat directament als nostres clients, i en conseqüència, aquests han aturat la producció, fet que ens ha frenat a nosaltres i la nostra capacitat productiva. Per molt ben preparats que estiguem, si la demanda s’atura de cop, són variables que costa gestionar.


Des de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’Associació de Municipis de l’Eix la Riera de Caldes promovem actuacions per a que les empreses del nostre territori es coneguin i mantinguin relacions de proximitat. DICOMOL ha tingut recentment la iniciativa de cercar una altra empresa per tal d’aprofitar millor les seves instal·lacions i desenvolupar activitats conjuntes. Què ens pot explicar d’això?


Som una empresa en la que des de la seva fundació, ha estat dins del nostre ADN la voluntat col·laborativa, perquè és impossible que una empresa sigui independent i autosuficient. Indistintament de la seva dimensió ni de les seves capacitats, sempre necessitarà d’altres empreses per perdurar i, per això, ens hem de donar suport entre les empreses del territori, en les que encara confiem, tot i també haver patit forces desencants.


Actualment, tenim una col·laboració amb els distribuïdors de la marca BOLE (fabricant de maquines d’injectar) que ens ha cedit una de les seves màquines. D’aquesta manera, ells poden mostrar-ne les seves virtuts, i els seus clients potencials, en ocasions, també ho poden ser per nosaltres.


De la mateixa manera, es poden plantejar altres tipus de col·laboracions puntuals, com jornades tècniques, o de forma més continuada en el temps, on aquelles empreses que tinguin certes limitacions d’espai o de capacitat poguessin requerir d’una vinculació a llarg termini amb nosaltres, es per això que estem oberts a escoltar propostes! Per tot el que hem comentat, és vital el suport que rebem les empreses amb les iniciatives que les administracions locals impulsen. Primer, per identificar unes necessitats i desprès per generar aquestes sinèrgies entre empreses que acabaran retornant al seu entorn més proper el creixement o desenvolupament.


A les persones que treballem en una empresa, ens costa anar a la porta del veí a presentar-nos, bàsicament perquè el nostre dia a dia ens ho impedeix, i la veritat, és una llàstima perdre oportunitats positives pel desenvolupament del territori, ja que tenim un teixit industrial molt ric en la zona del Vallès, tant Oriental com Occidental. 


Quins avantatges considereu que pot aportar aquesta proposta a les dues empreses?


La cobertura de necessitats desateses que es tinguin per ambdues parts i sempre, sota uns valors d'honestedat i d'integritat, buscar el desenvolupament a llarg termini de les empreses ubicades al nostre territori, que directament representarà una millora per als habitants d'aquest.


Altres comentaris, observacions que creguis convenients o que s’hagin d’explicar de DICOMOL.


Fa més de 20 anys que defensem i representem al sector, des de la vinculació amb diferents agents institucionals com són l'ASCAMM (Associació Catalana d'empreses de Motlles i Matrius); l'Eurecat (Centre tecnològic de referència a Catalunya), el Centre Metal·lúrgic, l'AMERC, UPM o Indústria Més Dona, com també amb la mateixa Administració Publica Catalana, a través del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, o el SOC entre d'altres. Això ho fem per diverses raons;



  • La primera està vinculada amb la necessitat de generar sinergies a llarg termini que permetin identificar aquestes possibilitats. Cal invertir temps a conèixer les diferents tipologies d'empreses productives existents, així com viure de ven a prop com aquestes estan duent a terme els seus processos de transformació digital i adaptació a les noves tecnologies.

  • La següent raó és que vam identificar ja fa uns 15 anys que la mitjana d'edat del sector estava superant els 45 anys de mitjana, que manca personal qualificat i falta reconeixement social de la Formació Professional. Tot això, provocava una fugida de talent cap a la formació universitària, el que va ocasionar que, gràcies a la meva perseverança, des de DICOMOL van fer inversió en formació. A través de l'ASCAMM, es va aconseguir crear una adaptació curricular d'un Grau Superior pel sector de Motlles i Matrius, que va gaudir de gran acceptació i al cap de dos anys, altres centres es van interessar per donar una major cobertura territorial.

  • Finalment, després d'haver identificat la manca de personal qualificat i la baixa participació de dones en el sector, vaig participar, des de la seva creació, amb IndústriaMésDona, una associació que busca ser un agent facilitador per a la incorporació de la dona en llocs de treball en la indústria, però en totes les àrees, no només en la Direcció. Com sempre diem: "A DICOMOL el més important que tenim, són les persones!".